Postbus 26 9430 AA Westerbork

Re-integratie

Re-integratie

Re-integratie

Een 2e spoor re-integratietraject wordt ingezet als:

  • de zieke werknemer niet terug kan keren in de eigen functie (spoor 1)
  • als blijkt dat er, op dat moment, geen andere passende mogelijkheden bij de eigen werkgever zijn (spoor 1)
  • als de zieke werknemer aan het re-integreren is in het 1e spoor maar men niet zeker is of de werknemer binnen 3 maanden (na 1e ziektejaar) volledig gaat terugkeren in eigen of ander passend werk bij de eigen werkgever.

Spoor 1 gaat altijd voor spoor 2. Dit wil echter niet zeggen dat beide sporen niet naast elkaar kunnen lopen. Als een zieke werknemer aan het re-integreren is in spoor 1 maar men niet zeker is of dit tot een duurzame plaatsing gaat leiden, zal spoor 2 parallel aan het 1e spoor kunnen lopen. Belangrijk hierbij is dat de activiteiten van het 2e spoor de re-integratie in het 1e spoor niet mogen belemmeren. Het 2e spoor zou dan gezien kunnen worden als een soort van vangnet, een plan B.

De zieke werknemer is verplicht om te werken aan herstel en om mee te werken aan re-integratieactiviteiten. De werkgever is verplicht om gedurende de ziekteperiode van de werknemer te blijven onderzoeken of er mogelijkheden zijn in spoor 1.

Bij een tweede spoor traject komen de volgende fasen aan bod:

  • Diagnose en oriëntatie
  • Begeleiding en bemiddeling
  • Plaatsing en nazorg

Tijdens deze fasen gaan we samen met de medewerker aan de slag om helder te krijgen wat de wensen, mogelijkheden, voorkeuren en kwaliteiten zijn. De werknemer wordt voorgedragen bij mogelijke werkgevers. Dit gebeurt vaak door een werkervaringsplek. Deze werkervaringsplek kan gezien worden als een soort stage. De werknemer kan hierdoor ervaren hoe het is om ergens anders te werken. Vervolgens gaan we samen met de medewerker bespreken of het nieuwe werk passend is. We beantwoorden vragen als: 'Sluit deze functie aan op mijn mogelijkheden?' 'Hoeveel uren per dag houd ik het werken vol?' 'Heb ik een hulpmiddel of scholing nodig om deze functie te kunnen vervullen?'

De mate van begeleiding tijdens het traject is afhankelijk van de werknemer. Hierin is heel veel mogelijk. In het 2e spoor re-integratietraject wordt de werknemer altijd individueel begeleid en krijgt de medewerker een individuele sollicitatie-instructie. Afhankelijk van het tijdstip waarop re-integratie 2e spoor start en de situatie waarin de werknemer zich bevindt, wordt er een traject ingezet van 6, 9 of 12 maanden.

We vinden het heel belangrijk dat er alle ruimte en aandacht is voor de werknemer. Een werknemer heeft niet alleen zijn gezondheid (deels) verloren, maar verliest mogelijk ook zijn baan, zijn werkgever/collega's en raakt een stukje inkomsten kwijt. Een werknemer kan hierdoor in een rouwproces raken. De thuissituatie van de werknemer kan daarnaast ook helemaal ontregeld zijn, omdat de werknemer ineens hele dagen thuis is. Om de weg naar werk zo soepel mogelijk te laten verlopen, is tijd en persoonlijke aandacht noodzakelijk.

Wij zijn er voor

werknemers & werkgevers

Meer weten over onze begeleiding bij re-integratie 2e spoor?